Siirry pääsisältöön

OH AND WHERE TO BEGIN?

 

Kuva @NXMphoto, korut Korkeila, Meikki Tanja Warjonen, Hiukset Ida Kolari

                            HE PROPOSED!

                                       AND NOW WHAT?


Häiden suunnittelu, tuo ihana (stressaava...) aika! Luulen, että lähestulkoon jokainen morsian aloittaa suunnittelu prosessin heti kosinnan jälkeen ja häähumu elämässä saa alkaa! Mistä kuitenkin suunnittelu kannattaisi aloittaa? Työelämässäni kohtaan useita alan ammattilaisia ja näistä kohtaamisista oppineena listaan alle miten itse aion aloittaa häiden suunnittelun ja toivottavasti tästä on apua myös muille morsiamille.

                                      FIRST THINGS FIRST

Usealle morsiamelle tulee ensimmäisenä mieleen se PUKU, puku johon kiteytyy haaveet lapsuudesta, nuoruudesta ja aikuisiästä. Tähän palaamme myöhemmin, sillä ensimmäisenä tulisi päättää häiden ajankohta. Pukuja voi toki alkaa jo ihastelemaan esimerkiksi pinterestistä heti kosinnan jälkeen. 

Kun päivä on selvillä, aletaan seuraavaksi katsomaan juhla- ja vihkimispaikkaa. Vihitäänkö teidät kirkossa, maistraatissa vai ehkä juhlapaikalla? Varsinkin pääkaupunkiseudulla juhlatilat saattavat olla varattuja jo pitkänkin ajan päähän, joten heti kun päivä on tiedossa suosittelen ottamaan yhteyttä mieleisiin juhlatiloihin. Tiloja voi katsella esimerkiksi venuu.fi sivustolta, jossa pystyt itse määrittämään mitä juhlatilalta toivot, vierasmääristä A-oikeuksiin ja pitopalveluihin. Olisitko myös mahdollisesti valmis tinkimään jostain tietystä päivästä juhlatilan saatavuuden mukaan? Jos jokin tietty tila on ehdoton, silloin päivästä saattaa joutua tinkimään.

Helsingissä suosittuja kirkkoja ovat Tuomiokirkkoseurakunnan kirkot, kuten Tuomiokirkko, Johanneksenkirkko ja Vanha kirkko. Nämä kirkot varataan asettamalla toive edellisen vuoden keväänä Tuomiokirkkoseurakunnan nettisivuilla, josta myös ilmoitetaan hyvissä ajoin. Kannattaa siis seurata näitä sivuja. Tämän jälkeen varaamisen voi hoitaa myös puhelimitse. 

Kun me olimme päättäneet hääpäivämme, soitin heti juhlatilaan ja kysyin sen saatavuuden, jonka jälkeen soitin suoraan Tuomiokirkkoseurakuntaan ja varasin Johanneksenkirkon samalle päivälle. Kirkossa oli vapaana vain klo. 13 aika, joten otimme sen. Toisena vaihtoehtona oli järjestää vihkiminen juhlapaikalla, jos kirkko ei olisi tälle päivälle onnistunut. Meidän juhlapäivää määritti myös hieman valokuvaajat, sillä toteuttaessamme Katariinan yhteistyökuvauksia törmäsimme aivan mielettömään kuvaajapariskuntaan Nelliin ja Maximiin NXM photosta ja heidän työnsä on jotain aivan uskomattoman upeaa, joten heidät oli saatava myös meidän häihin. Heistäkin on tulossa oma postaus myöhemmin, kun syvennymme hääkuvaukseen ja sen eri ulottuvuuksiin.

                                               AND THEN

Kun päivä ja tilat hääjuhlaan on kunnossa, kannattaa alkaa katsomaan kuvaajia ja videokuvaajia, jos sellaisia omaan juhlaan toivoo. Suositut kuvaajat ovat usein myös pitkän ajan päähän varattuja, joten suosittelen katsomaan muutaman mieleisen valmiiksi. Jos pitopalvelu ei kuulu juhlatilaan, tätäkin kannattaa alkaa katsomaan hyvissä ajoin, jotta löydät itsellesi mieleisen tekijän. Jos häitä suunnitellaan jo tulevalle kesälle, suosittelen katsomaan myös kampaajaa hyvissä ajoin. Kampauksesta ja kampaajista on myös tulossa erillinen postaus, joten tähänkään en sukella vielä sen syvemmin. Meidän juhlatilaamme kuuluu pitopalvelu ja koska tilassa on A-oikeudet ei omien alkoholien tuominen ole mahdollista. 

Save the date kortit on hyvä lähettää n. 6-12kk ennen hääpäivää. Meillä oli tähän ajatuksena hieman erilainen lähestymistapa, Save the date video, jonka ajattelimme tehdä meidän yhteiseltä matkalta otetuista kuvista ja videoista. Tämän tekemiseen palaan myöhemmin.


                                               THE DRESS!

HÄÄPUKU, tuo ihanuus, mistä meillä (kaikilla?) löytyy jo jonkinnäköineen haave, pinterest kansio tai puhelimen screenshot kansion täyttävä moodboard. Pukuja on hyvä selailla jo hieman etukäteen, jotta olisi jo jonkinnäköinen mielikuva mahdollisesta tarjonnasta. Pukua on kuitenkin hyvä lähteä etsimään avoimin mielin, sillä monelle meistä tilanne on täysin uusi ja omia mieltymyksiä ei voi varmasti tietää ennen sovituksia. Meillä pukujen toimitusajat ovat n. 4-7kk ja puvun muutosompeleisiin on hyvä varata n. 2kk puvun saapumisen jälkeen. N. vuosi ennen häitä puvun etsiminen kannattaa aloittaa jo ihan tosissaan, sillä kun sopiva puku löytyy on helpompi jatkaa muita suunnittelutöitä, kuten hiuksia, meikkiä, kukkia ja muita kokonaisuuden kannalta tärkeitä yksityiskohtia. Pukuihin palaamme syvemmin hieman laajemmassa postauksessa.


                                                 THE COST

Sitten tämä varmasti vähiten miellyttävä asia, eli häiden budjetti. Aivan tarkkaa budjettia on vaikea laskea heti, mutta on hyvä asettaa joitain ylärajoja, minkä yli ei mennä. Häihin saa upotettua todella paljon rahaa ja tulen kertomaan myöhemmin hieman vinkkejä, asoita joissa pystyy varmasti säästämään. Jo juhlatilaa katsoessa on hyvä olla jonkinnäköinen budjetti, sillä tiloja löytyy jokaiseen hintaluokkaan. Myös vierasmäärä vaikuttaa suuresti budjettiin, sillä suurimpia yksittäisiä kuluja ovat tilat, ruokailut ja juomat.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

THE DRESS(ES) part 1

Kuva  NXM photo, meikki Tanja Warjonen, Hiukset Ida Kolari, puku Sis Idman Andra
THINKING ABOUT THE DRESS(ES)Se puku johon kiteytämme haaveet lapsuudesta nuoruudesta ja aikuisiästä. Mitä sinulle tulee mieleen ensimmäisenä, kun puhutaan tästä monelle todella suuresta osasta häitä eli hääpuvusta? Jokaisella meillä on erilaisia ajatuksia siitä mitä tämä puku symboloi ja mitä me puvulta toivomme. Käsittelen hiukan pintaa tässä postauksessa yleisesti hääpuvuista ja sovituksista ja myöhemmin tulen kertomaan hieman oman pukuni hankintaprosessista. Työskentelen Katariinalla Helsingin boutiquessa liikkeenhoitajana ja näkökulmani tulevat siis meidän puvuista ja niiden tilausprosessista.

WHERE SHOULD I START?Suosittelen ihan ensimmäisenä hakemaan hieman inspiraatiota siihen, mikä omaa silmää miellyttää. Esim. Pinterest on todella hyvä paikka alkaa etsimään pukuja ja katsomaan erilaisia malleja. Kuitenkin on hyvä pitää mieli avoimena ja muistaa, että suurin osa kuvista on käsitelty todella rankasti…

THE VENUE

THE VENUE Kuva NXM photo, hiukset Ida Kolari, meikki Tanja Warjonen, kukat greenhome viherpalvelu, lokaatio Wanha Satama                                           WANHA SATAMA               Varsinkin pääkaupunkiseudulla juhlatiloja on moneen lähtöön ja jotkin niistä saattavat olla varattuja pitkänkin ajan päähän, joten tämän kanssa kannattaa olla ajoissa. Joskus voi käydä hyväkin tuuri niinkuin meillä kävi ja saimme tilan varattua jo ensi syksylle.Järjestimme kesällä hääpukumuotinäytöksen yhteistyössä alan rautaisten ammattilaisten kanssa ja lokaatioksi valikoitui henkeä salpaava Wanha Satama. Olin ennenkin käynyt kyseisessä juhla/tapahtumatilassa häämessujen merkeissä. Tiesin siis jo etukäteen, että kyseessä on upea ja monikäyttöinen tila. Näytöstä toteuttaessa mietin koko ajan mielessäni miten upeaa täällä olisi järjestää häät ja nyt unelmistani tuli totta, sillä tämä upea tila valikoitui meidän hääpaikaksemme.Wanha Satama sijaitsee Helsingin katajanokalla, joten vieraiden on helppo …